[真﹒治癒系] 盧少強教練:姿勢唔好會跑到爆骨! (轉載)

HKFTA    2016年09月20日 星期二

Desmond Sir 在 Fitz.hk 的一個專訪

絕非標題黨,「跑到爆骨」係真有其事!

FTA香港健體治療協會」主席盧少強教練 Desmond,就係過來人。

後生嘅時候,盧SIR係學校羽毛球隊成員,未試過認真跑步。不過因為跑步呢項運動門檻低,裝備少,就試下跟人去跑下。點知,佢一試就上癮,放棄羽毛球之餘,亦加入跑班。

當時佢嘅教練好強調跑步姿勢嘅重要,例如每次操練,都要做幾百下擺手動作,而跑步成績亦因為咁而得以提升,最快紀錄,就係以3小時14分完成全馬。

不過,正所謂年少氣盛,大概五至六年前,盧SIR喺一次10公里賽事,為咗要追時間,右腳嚴重受傷!

「醫生話呢個叫做『疲勞性骨折』,話我右腳脛骨因為勞損過度,原本已經有少少傷。而嗰次咁激烈嘅比賽,我就喺轉彎時再受重創,令脛骨爆裂!結果我要成四個月先叫做好返無事。」

盧SIR語重深長咁話:「所謂『時間重要於一切』其實係錯誤嘅想法,當你受傷之後,你根本咩都做唔到,仲講咩做時間?」

呢次嘅受傷,令盧SIR驚醒回來。佢回憶自己最初學跑步時,教練重視姿勢嘅訓練,令佢相信跑步最重要令自己健康,成績以及時間其實係次要。

(部份轉載,詳細內容可到 Fitz.hk 閱讀)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *